Computervirus


Tidligere blev computeren stort set kun smittet med virus via disketter. Man brugte disketterne til at installere programmer, transportere data mellem hjemmet og job/skole – og man lånte disketter med programmer og spil af venner og kolleger. I dag kommer langt de fleste virus ind fra Internettet, hvor der udveksles data i stor stil - og ofte uden at man er klar over det. Det svarer lidt til at bolle med hele verden - og risikoen for at blive "smittet" med et eller andet er relativt stor. Der findes i dag langt over 500.000 forskellige virus inkl. alle deres varianter. Måden at beskytte sig på hedder:

  • Antivirusprogram mod computervirus
  • Firewall mod hacking (læs nærmere om, hvorfor også private er blevet temmelig udsatte for hacking - hvordan og hvorfor)
  • Og så skal man bruge sin egen sunde fornuft !!
  • Holde de vigtigste programmer opdateret
  • Tage back-up jævnligt
     

Virus kan bl.a. gemme sig og smitte gennem vedhæftede filer i e-mails, ved at downloade (hente og gemme) forskellige ting og programmer fra Internet – og på visse websider kan der endda smittes blot man besøger websiden og klikker på noget forkert …!

Du kan finde en liste med alle de kendte virus og orme: hvordan smitter de, hvilken skade gør de, hvordan kan de fjernes m.v. hos www.norman.com eller www.bitdefender.com (begge på engelsk).


(KLIK) Brug denne liste med gode råd - så går det næppe helt galt !!


  • De fleste firmaer, som fremstiller antivirus-programmer, tilbyder at man kan afprøve deres program gratis i en måned eller mere, inden man skal betale for det. Og som regel kan man fortsætte i det uendelige med at bruge det. Men stadigvæk så skal man huske at opdatere programmet – hvilket nu om dage oftest foregår via Internet, hvor man "henter" den nyeste virus-vaccine fra firmaet’s website. Og det kan altså kun lade sig gøre, hvis man har registreret programmet – og evt. betaler en licens for det. Så kan man til gengæld opdatere det lige så tit man vil. Visse udmærkede antivirusprogrammer er dog gratis til privat brug. F.eks. Avast og AVG (se længere nede på siden).

  • Hvis man installerer et antivirus-program fra f.eks. en af de CD-ROMMER som følger med de fleste computerblade, så er man heller ikke helt sikker. Langt de fleste kendte virus vil selvfølgelig blive opdaget af programmet, men de nyeste (og farligste) smutter uhindret igennem, idet programmet simpelthen ikke kender dem. Programmerne på bladenes CD’er er jo ofte 1-2 måneder gamle, inden de kommer ud til læserne.

  • Hvis man køber et antivirus-program i en butik, så er man faktisk endnu mindre sikker. Her kan programmet sagtens have ligget på hylderne i over et år – og beskyttelsen er temmelig forældet. 

ALTSÅ må man straks opdatere programmet via Internet, så snart man har installeret det, så de nyeste virus-typer også kan blive opdaget. De gode programmer klarer selv opdateringen automatisk via nettet !!

Det lyder måske lidt besværligt – og man kan også bare ignorere problemet og lade som ingenting. Men så risikerer man altså pludselig at eje en computer, hvor hele harddisken er blevet slettet af en ond virus – eller et eller andet vigtigt i systemet er angrebet, så den overhovedet ikke vil starte …


Har DU et antivirusprogram installeret på din PC ?? Og husker du at holde det opdateret mod alle de nye virus ?

Der findes mange forskellige antivirus-programmer på markedet. De store og kendte koster penge: Norton, Norman, McAfee, Dr. Solomon, Panda m.fl. Som regel er det dog pengene værd, og så kan man opdatere programmet, så tit man vil via Internet. Men hvorfor betale 6-700 kr om året for noget, som man kan få ganske gratis på lovlig vis ?

Gratis antivirus-programmer kan hentes på Internettet flere steder !!

Et fremragende tilbud på et GRATIS antivirus-program (som jeg selv benytter i øjeblikket - og det virker glimrende) hedder Avast og findes her. Det holder sig selv opdateret automatisk - op til flere gange om dagen ...!


Firmaet CSIS har lavet en slags online program-scanner kaldet "HEIMDAL", som ganske gratis undersøger alle dine vigtige programmer og fortæller dig, om de trænger til at blive opdateret ... og Heimdal fikser det endda selv helt automatisk. Ret smart - klik og download Heimdal Security lige her :-)


Check endnu flere links vedr. IT-sikkerhed !!

Læs videre her om hacking

- og hvad man kan gøre for at beskytte sig !

:-) Søren Noah (2016)

Tilbage