18. IT-nyhedsbrev fra Søren Noah
(udsendt 26. juli 2004)


Søren Noah i San Gimignano (Toscana)Det er snart Søren Noah's fødselsdag … og jeg har allerede fået et nyt ur, idet det gamle (efter 11 år) slap håndtaget på en svømmetur udfor Korsika. Det nye er i samme stil og købt i byen Greve – nej, ikke nord for Køge men lige syd for Firenze i Toscana. Faktisk hedder byen "Greve in Chianti" - og sådan følte man sig også.

Håber alle har haft en god sommer, selvom vejret i Danmark har været noget af en vandet vits, mens vi har været rundt på Korsika og i nord-Italien !! Billederne her på siden stammer fra turen - PEG på billedet og få en kort beskrivelse.

HUSK at opdatere Windows:

Microsoft har for nylig udsendt hele 7 fejlrettelser i forhold til sikkerheden på din PC: Gå på nettet > Start browseren Internet Explorer > Vælg Funktioner > Windows Update o.s.v.


HotMail giver gratis mere plads samt antivirus

Vi fløj til Milano og havde lejet en bil i 3 ugerDen maksimale kapacitet hos HotMail vil blive udvidet fra 2 til 250 MB for den gratis version af tjenesten og fra 10 MB til 2 GB for den betalings-pligtige udgave, som samtidig omdøbes fra Hotmail Extra Storage til Hotmail Plus. Sidstnævnte vil koste 149 kr om året.

Foruden den udvidede lagerkapacitet bliver den maksimale størrelse for mails sat op til 10 MB – eller 20 MB for betalende kunder – og MSN introducerer en gratis kalendertjeneste.

Hotmail vil desuden tilbyde gratis virus-beskyttelse til alle sine brugere, heriblandt de 800.000 danske brugere. Den nye antivirus-tjeneste scanner og renser både indkommende og udgående mails for vira.

"Vi ved fra samtaler med vores brugere, at online sikkerhed er deres største bekymring. MSN fokuserer meget stærkt på at levere mere sikker og pålidelig kommunikation. En gratis antivirus service vil bidrage til at beskytte vores Hotmail-brugere, samtidig med at det vil sikre de venner og familie-medlemmer, der modtager deres e-mails," siger landechef Jens Storm Lernø hos MSN Danmark.

Microsoft fortæller at eksisterende Hotmail Extra Storage-abonnenter automatisk bliver flyttet over på Hotmail Plus, ligesom abonnenter på MSN Premium får adgang til de samme fordele, deriblandt et reklamefrit mail-interface og en konto uden udløbsdato.

Indtil videre har Microsoft ikke oplyst en nøjagtig dato for, hvornår den nye udvidede tjeneste vil blive lanceret, men firmaet fortæller dog, at det vil ske i årets anden halvdel.

Iflg. www.computerworld.dk får ændringerne effekt fra juli måned … (vi får se)

PS: Også danske Jubii hopper med på vognen i løbet af august måned og vil give brugerne 1 gigabyte lagerplads til deres mailkonto. Jubiis moderselskab, Lycos Europe, har allerede lanceret den nye mail-tjeneste i England og Frankrig. Her skal brugerne betale knap 40 kroner om måneden, men så giver det også adgang til en gigabyte lagerplads, eget domænenavn, 50 e-mail-konti og 30 gratis SMS-beskeder om måneden. Prisen hos danske Jubii er uvis p.t. - men helt gratis bliver det måske ikke.

PPS: Se også omtalen af krigen på gratis mega-mail i nyhedsbrev nr. 17


Bill Gates forsvarer Microsoft's indsats

Citadellet i Corte (Korsika)I kølvandet på de seneste angreb, hvor organiserede kriminelle har udnyttet sikkerhedshuller i Microsofts software, tager selskabets grundlægger nu til genmæle. Det tager i gennemsnit blot 48 timer for Microsoft at lukke et sikkerhedshul, siger Bill Gates, der dog alligevel ikke vil give nogen garantier.

Microsofts grundlægger og bestyrelsesformand Bill Gates tager til genmæle over for den kritik, der har rejst sig efter de seneste ugers internetangreb, som har udnyttet sårbarheder i Internet Explorer.

- Det tager i gennemsnit 90 til 100 dage at rette en fejl i et styresystem, hvis man ser bort fra Windows. Microsoft er i dag nede på at rette inden for 48 timer, siger Bill Gates til sikkerhedswebsitet Securityfocus.

Bill Gates' forsvar kommer efter omfattende angreb for nylig, hvor organiserede russiske kriminelle udnyttede sårbarheder i Microsofts Internet Explorer og Internet Information Services.

Modificerede websteder

Sårbarhederne blev udnyttet til at modificere en række populære websteder. På den måde kunne bagmændene smugle en "trojansk hest" ind på internetbrugerens PC og forsøge at aflure pinkoder og nøgler til netbanker.

Bill Gates understreger, at det russiske angreb kun var muligt, fordi de pågældende webservere ikke var opdateret med den kritiske sikkerhedsopdatering, som Microsoft udsendte i april.

- Tro mig. Der har ikke været noget, der upåagtet har stået på vid gab i et halvt år. Vi rykker med Windows Update, så snart vi opdager noget, der klart er alvorligt, siger han til Securityfocus.

Til trods for, at Microsoft-grundlæggeren hævder, at selskabet reagerer inden for 48 timer, vil han ikke udstede nogen garantier.

- Vi kan ikke love, at vi vil have lukket en sårbarhed inden for et bestemt tidsrum. Vi vil garantere, at den gennemsnitlige tid, der går, vil fortsætte med at falde, siger Bill Gates.

Han peger på, at den vigtigste udfordring for Microsoft nu er at overbevise kunderne om at udnytte muligheden for automatisk installation af sikkerhedsopdateringer.


Microsoft tjener 127.000 kr. i minuttet (døgnet rundt)

Landskab ved Haut Asco (Korsika)Softwaregiganten Microsoft er en pengemaskine uden lige, og i 2. kvartal 2004 tjente selskabet 16,7 milliarder kroner – svarende til 127.000 kroner hvert minut døgnet rundt. Selskabet har nu en kontant formue på mere end 373 milliarder kroner.

Hver gang Microsoft sælger for 100 kroner, er de 29 kroner direkte fortjeneste, som kan puttes ned i sparegrisen. Det var facit, da selskabet fremlagde sit kvartalsregnskab på New York-børsen.

Sammenlignet med samme periode i 2003 var tallene et salg på 49 mia. kr. og en indtjening på 9 mia. kr. så der er tale om en betydelig vækst. Microsoft offentliggjorde tidligere på ugen planer om at udbetale i alt 450 mia. kr. til sine aktionærer – herunder verdens rigeste mand: Bill Gates …


Dansk e-handel fordoblet på et år 

Pia med alabast-krukke (Volterra)I første kvartal e-handlede danskerne for 1,2 mia. kr. - og det er en fordobling i forhold til samme periode sidste år. Trods lukningen af e-handelspladsen Gatetrade handler danskerne mere og mere på internettet. Det viser tal fra PBS, som Dagbladet Børsen refererer. 

Den tendens ventes at fortsætte, og det vil på sigt ændre de danske butikker, vurderer direktør i Foreningen for Dansk Internethandel, Morten Kamper.

"Fremtiden butikker for især mærkevarer vil blot være udstillinger, hvor kunden kan gå ind og bestille sin vare for derefter at få den tilsendt med posten. Det vil gøre varerne billigere, fordi virksomhederne sparer både lageromkostninger og lønninger til salgspersonalet," siger Morten Kamper, til Dagbladet Børsen.

Blandt de selskaber som har størst succes med salg på nettet er: 

  • Rejseselskaber

  • Salg af IT-udstyr

  • Netbankerne

  • ... og dertil kommer de to lavpristeleselskaber CBB og Telmore (som sælger taletid via nettet)

En typisk e-handlende er mellem 20 og 40 år, har en uddannelse og bor i en storby.


Bøjelige fladskærme hverdag om tre år 

Søren Noah læser en spændende bog !!Om tre år er ultratynde bøjelige fladskærme hverdag. Og om seks år er de så udbredt og billige, at der vil være levende billeder i avisen. Inden for få år vil reklamerne på gaden begynde at tale til de forbipasserende. Selv om det lyder som noget fra en science fiction-film er det efter alt at dømme hverdag i Danmark anno 2010.

Fladskærms-teknologien er kommet op i så højt et tempo at lette, ultratynde og bøjelige skærme inden for tre år vil være tilgængelige for almindelige forbrugere. Og inden årtiet er gået, er de så billige, at de vil være overalt og i alle størrelser – og altså også på reklamesøjler.

Forudsigelsen kommer fra Preben Mejer, iT-guru og direktør for Innovation Lab i Århus.

"Jeg har været tilbageholdende med at tale for højt om det hidtil. Men nu bliver det alvor, for teknikken er ved at være på plads. Det starter nu, og er i fuld gang inden årtiet er slut", siger Preben Mejer til Ritzau.

Ud over reklamer med levende billeder og lyd forestiller han sig også, at der vil komme levende billeder i aviserne ...


Dobbelt dansk guld i VM i "Counter Strike"

Fremmedlegionen's museum i Calvi (Korsika)Både drengene og pigerne vendte hjem fra det uofficielle VM i computerspillet "Counter Strike" i Frankrig. Drengene gik faktisk (som eneste hold) ubesejret gennem turneringen og vandt 60.000 dollars. Pigerne fik "kun" 10.000 med hjem – primært fordi spillet ikke er ligeså udbredt blandt piger … Men alle var kanon-glade !!

Spillet har en enorm popularitet over hele verden – der er faktisk professionelle ligaer og folk som lever af det – så det er en ret stor præstation af danskerne. Til lykke med det !! Du kan besøge de to holds hjemmesider – hvis du har lyst:

Pigerne først (All-4-One): www.team-a4o.com
Drengene (The Titans): www.the-titans.com


Internetbanker klart billigst 

Fiskerleje på toppen af Cap Corse (Korsika)De danske internetbanker er langt billigere end de traditionelle banker (men det vidste vi jo godt). For en gennemsnitsfamilie er den billigste danske storbank næsten dobbelt så dyr som den billigste netbank.

Der er altså masser af penge at spare ved at være kunde i de danske internetbanker frem for de traditionelle banker med rigtige murstensfilialer. Det viser en analyse lavet af magasinet Penge & Privatøkonomi.

Magasinet har målt priserne i de enkelte banker for en typisk dansk familie.

Den billigste bank er internetbanken Basisbank efterfulgt af to øvrige internetbanker Skandiabanken og Nextbank, der er ejet af Lån & Spar Bank.

De store danske banker finder man først langt nede i feltet. Den billigste af disse er Nordea, der indtager 14. pladsen.

De ydelser som sammenlagt koster 6.213 kroner i Basisbank, skal familien betale 80 procent mere for i Nordea. Allerdyrest i sammenligningen er Sparekassen Midtfjord, hvor prisen er 255 procent over Basisbanks niveau.

PS: som et kuriosum kan nævnes at MIN bank (Lån & Spar Bank) er den billigste af samtlige danske  "almindelige" banker. Iflg. nyeste undersøgelse fra magasinet "Penge & Privatøkonomi" overgås den udelukkende af 2 rene internet-banker - og disse er givetvis Basisbank og Nextbank.


Kritik af sikkerheden i det nye chip-dankort

Vejen langs kysten rundt om Cap Corse (Korsika)Butikkerne støtter forbrugerombudsmandens bekymring for sikkerheden i forbindelse med det nye billedløse dankort med mikro-chippen. Og der en voksende modstand blandt politikerne ...

Kritikken af det nye billedløse dankort, som allerede er sendt ud til mere end 100.000 danskere, fortsætter. Således bakker butikkernes organisation, Dansk Handel & Service, op om de bekymringer om sikkerheden, som forbrugerombudsmand Hagen Jørgensen luftede tidligere.

Det nye dankort er ikke forsynet med foto af ejermanden, og det er især det, der gør ombudsmanden nervøs. I stedet er kortet udstyret med en chip. Men i dag er det kun 7 procent af de danske butikker, der er udstyret med dankort-terminaler, der kan aflæse chippen – et tal som kun ventes at stige til 40% inden udgangen af året. Samtidig er de såkaldte ”fluesmækkere” stadig udbredte. Her skal man ikke bruge sin pinkode, og fotoet og underskriften har derfor hidtil været et effektivt værktøj til at vurdere om det er kortets ejermand.

Forbrugerombudsmanden har derfor sendt et brev til bankernes organisation, Finansrådet, hvor han gør opmærksom på sin bekymring og opfordrer bankerne til at sætte billedet tilbage på dankortet – d.v.s. udsende nye kort til kunderne.

Det synspunkt bakkes op af Dansk Handel & Service:

"Vi støtter alle sikkerhedselementer på dankortet. Det er vigtigt for både forretningerne og forbrugerne, at man kan se, at det er den rigtige person, der bruger kortet," siger erhvervspolitisk konsulent i Dansk Handel & Service, Henrik Hyltoft, til Politiken.

Finansrådet står dog fast på, at billedet er overflødigt – de fatter åbenbart ikke alle de gode argumenter, som er fremsat imod udformningen af det nye kort.

Flere danske internetbrugere har i øvrigt oplevet, at internationale betalingssystemer ikke accepterer deres spritnye VISA/Dankort, når de forsøger at handle via Internettet. Løbetiden på et VISA/Dankort har hidtil været på to år, men med de nye kort er løbetiden otte år, hvilket mange betalingssystemer ikke accepterer, og afviser derfor betalingen. Hos PBS mener man dog, at disse problemer vil blive rettet i nærmeste fremtid. Vi får se … Forbrugerombudsmanden har faktisk mulighed for at give et påbud om at ændre et betalingsmiddel, hvis det ikke er sikkert.

Do it, Hagen Jørgensen !!  :-)


Kina mistænkes for censur af SMS-beskeder 

Pia i Asco (Korsika)Kina er berygtet for censur af Internettet. Det frygtes nu, at turen er kommet til censur af SMS-beskeder.

Internettet med dets mange muligheder for informationssøgning og kommunikationsudveksling undergår streng censur i Kina. Nu frygtes det, at også de SMS-beskeder, som de kinesiske mobilbrugere sender til hinanden, skal censureres.

Det sker efter, at nye forskrifter er blevet udstedt i Kina, som giver mobiltelefonioperatører ret til at filtrere SMS-beskeder for såkaldt bedragerisk og pornografisk indhold, skriver BBC Online.

Det forlyder, at det alene drejer sig om en mulighed for udbyderne, men analytikere vurderer, at det egentlige formål er overvågning af systemkritikere.

Gruppen “Reporters Without Borders” oplyser, at de kinesiske myndigheder i stigende grad tager moderne teknologi i brug for at kontrollere informationsformidling i Kina.

Ifølge gruppen har virksomheden Venus Info Tech udviklet et system til overvågning af SMS-beskeder for at kontrollere, om der sendes indhold bestående af ”falske politiske rygter” og ”reaktionære bemærkninger”.

Det oplyses, at overvågningssystemet anvender algoritmer, som genkender bestemte nøgleord, og kombinerer ordene. Bestemte nøgleord kan udløse en automatisk angivelse til politiet.

SMS-beskeder har allerede truet de kinesiske myndigheders informationskontrol. Sidste år forsøgte myndighederne at skjule udbruddet af den dødelige sygdom SARS, men mobiltelefonbrugere sendte millioner af SMS-beskeder til hinanden, hvor de advarede hinanden mod den frygtede sygdom.

Endnu er de nye forskrifter kun udstedt til operatøren China Mobile Corporation, som til gengæld står for 65 procent af det kinesiske marked.

Analyser viser, at der sidste år blev sendt mere end 220 milliarder SMS-beskeder i Kina, hvorved kineserne står for forsendelse af næsten 50 procent af samtlige SMS-beskeder, som sendes rundt om i verden, skriver BBC Online.

Kina er allerede berygtet for hård censur af Internettet, og for hård afstraffelse for uautoriseret brug af Internet i Kina. De kinesiske myndigheder har bl.a. oprettet en censurkomite specifikt til censur af indhold i online-spil, som ifølge myndighederne truer nationens enhed.

(Kilde: BBC)


Mobiltelefoner forringer muligvis mænds sædkvalitet 

Til vinsmagning i Chianti-området (Toscana)Mænd, som gemmer mobilen i bukselommen eller hængende i bæltet, risikerer, at deres sædkvalitet reduceres med næsten 30 procent, hvis man skal tro en ny undersøgelse, der understøtter mistanken om, at mobilstråling skader mænds sædkvalitet. Men de endelige beviser mangler.

Ungarske forskere har analyseret sæd fra 221 mænd, og udspurgt dem om deres mobiltelefon-vaner. De fandt en sammenhæng mellem brug af mobiltelefoner og dårlig sædkvalitet.

Forskerne oplyser, at undersøgelsen nok understøtter mistanken om, at mobilstråler reducerer mænds sædkvalitet, men det kræver langt grundigere forskning at bevise sammenhængen. Alligevel skaber resultaterne stor interesse, selv om mange forskere forholder sig skeptiske.

”Det er et overraskende resultat, som vi vil undersøge nærmere. Den mandlige fertilitet har været faldende i flere årtier, også før den udbredte brug af mobiltelefoner,” siger Michael Clark, britisk forsker inden for området.

Undersøgelsesresultaterne vil blive fremlagt på konferencen European "Society of Human Reproduction and Embryology" i Berlin i denne uge.

(Kilde: CNN)


Må jeg atter præsentere good, clean familiy-security, that you can trust ... FOR FREE:

På mit IT-website kan du via knappen "IT-sikkerhed" læse en masse om virus og hacking. Også noget om, hvordan og hvorfor tingene sker. Forhåbentlig i et sprog, som er til at forstå ...

 

Stay cool – og pas nu på derude på Internettet ...!!

:-) Søren Noah (IT-lærer)

Søren Noah

Zap over på hele 
Søren Noah's IT-website

.