"IT-nyhedsbrevet fra Søren Noah"
8. IT-nyhedsbrev (udsendt 9. dec. 2003)


Internet blev internationalt for 30 år siden

Det er nu 30 år siden, at Internet blev forbundet med computere uden for USA. I 1973 blev den første ikke-amerikanske forbindelse tilkoblet det hedengangne Arpanet. De første lande som blev tilsluttet var Storbritannien og Norge.

Før 1973 var Arpanet et rent amerikansk fænomen, og var dengang tilkoblet med 20 computere (netværk). Arpanettet blev oprettet af den amerikanske regerings Advanced Research Projects Agency, og betegnes i dag som Internettets forgænger.

I 1973 blev University College London (UCL) og en computer i Norge tilkoblet Arpanettet. Det var muligt at overføre data med en hastighed på 9,6 kilobit per sekund (kbs). De første data sendt over Atlanten var til Storbritannien i november 1973.

Den transatlantiske forbindelse blev til som følge af diskussioner mellem Larry Roberts, en af drivkræfterne bag Arpanettet, og den britiske videnskabsmand Donald Davies. 30 års jubilæet vil blive fejret ved en ceremoni på University College London.

1973 var også året, hvor nettet fik den struktur, som i dag kendetegner Internettet. Videnskabsmændene Vint Cerf og Bob Kahn udviklede basisspecifikationer til forsendelse af data på tværs af forskellige typer netværk. Resultatet var TCP/IP protokollen, som benyttes i dag til næsten al kommunikation via nettet.


Dansk e-handel sakker bagud

Finland og Sverige er langt foran Danmark, når det gælder elektronisk handel. Selvom ni ud af ti danske virksomheder har Internetadgang er finnerne og svenskerne langt bedre til handel via Internet. En del af forklaringen er, at mange mindre virksomheder opfatter e-handel som omkostningstungt og besværligt.

"Løsningerne på IT-området er blevet billigere. Man kan finde udmærkede del-løsninger for ca. 40.000, men forestiller man sig, at det kræver investeringer i størrelsen 15 millioner, er det klart, at man ikke kommer videre," siger John Sarborg Pedersen, chefkonsulent i Dansk Industri.

Blandt de større danske virksomheder har e-handel til gengæld vundet fodfæste og 80 pct. betragter e-handel som "centralt eller delvis centralt". Den samme holdning findes kun hos halvdelen af de mindre eller mellemstore virksomheder.


En tiendedel af menneskeheden er online

Den digitale kløft mellem den rige og fattige del af verden er stadig ikke overvundet. FN-organisationen ITU har netop udsendt sin årsrapport, som viser at 650 millioner mennesker eller omkring 10 pct. af verdens befolkning er koblet på nettet. I de rige industrilande er det hele 44 pct., som bruger Internet.

Den største hindring er ikke længere den tekniske infrastruktur, men prisen for adgang og manglende uddannelse, mener rapportens forfattere. I Sydafrika har 96 pct. af befolkningen eksempelvis mulighed for at anvende mobiltelefoner, men de høje priser gør, at kun en tredjedel har råd til det.


Skruer bissen på overfor spammere

Forbrugerombudsmanden skruer nu bissen på overfor de danske virksomheder, som spammer kunder med ulovlige mails og sms'er. Efter i foråret at have vundet Danmarks første spam-sag, er ombudsmanden nu klar til yderligere kamp.

Således overvejer Forbrugerombudsmanden at politianmelde ti virksomheder for at spamme kunder, ligesom institutionen forbereder en række sager mod virksomheder i Sø- og Handelsretten.

"Vi har givet bekæmpelsen af spam en høj prioritet. Det er et belastende problem for mange erhvervsdrivende og forbrugere. Derfor er det vigtigt, at vi griber ind og signalerer, at vi ikke vil acceptere, at virksomheder udsender den ulovlige spam," siger jurist Jane Frederikke Land fra Forbrugerombudsmanden til Berlingske Tidende.

Forbrugerombudsmanden regner med at politianmelde endnu flere virksomheder i det kommende år.


Trojanske heste bag hver tredje spam-mail

Hver tredje spam-mail kommer fra en pc, der er inficeret med en trojansk hest. På den måde udnytter spammerne intetanende Internetbrugeres pc'er og bredbåndsforbindelser.

Det er intetanende Internetbrugere, der står bag udsendelsen af hver tredje spam-mail. Spammerne udnytter trojanske heste til at få kontrol over pc'er og snylte på bredbåndsforbindelser.

Sådan lyder konklusionen af en rapport, udarbejdet af antivirusfirmaet Sophos.

"Der er mange bredbåndskunder, som ikke har sikret deres computer ordentligt. 30 procent af al spam bliver sendt fra inficerede computere," siger Graham Cluley fra Sophos til nyhedstjenesten CNET.


Næste års sikkerhedstrusler under opsejling

Knapt har dønningerne efter de hærgrende Sobig.F og Blaster-orme lagt sig, før der kan være nye store angreb under opsejling. Sikkerhedsfirmaet Symantec vurderer, at der vil komme flere nye storangreb til næste år. Et nyt fokusområde for hackere kan være trådløse netværk og mobiltilbehør.

Sikkerhedsfirmaet Symantec peger på, at den tid, der går fra et sikkerhedshul bliver opdaget, og til hackere udnytter det, er blevet væsentligt formindsket i løbet af det seneste år. Det tog for eksempel kun 26 dage fra den pågældende brist blev opdaget, til den betrygtede Blaster-orm blev lanceret. Siden er hullet blevet udnyttet af yderligere 21 orme og trojanske heste, vurderer Symantec.

Sikkerhedsfirmaet peger desuden på, at orme og virusser bliver stedse mere avancerede, ligesom hackerne anvender stedse mere simple og kraftfulde værktøjer til at bane sig vej ind i systemer.

Det er derfor vigtigt, at både virksomheder og private anvender antivirus og firewall til at beskytte systemerne, mener Symantec, som har udsendt 10 nytårsløfter, som såvel ledelsen som den almindelige IT-bruger kan anvende til at højne sikkerheden.

De inkluderer, at cheferne skal sætte sig mere ind i sikkerhedsarbejdet og bruge flere penge på sikkerhed, mens den private IT-bruger skal lade være med at svare på spam, åbne mystiske e-mails eller sende kædemails videre


Top 10 over årets værste vira

Sobig.F får den tvivlsomme ære at blive kåret som årets mest plagsomme virus, når det gælder evnen til at sprede sig. Sobig.F udgjorde ca. 20 pct. af samtlige virusinfektioner i 2003.

En anden af årets velkendte plager, MS-Blaster, ligger på andenpladsen, og udgjorde 15 procent af årets virusser. En variant af Blaster, nemlig Nachi, er årets tredje mest hyppige virus. Gibe kom ind på en fjerde plads, og Dumaru blev årets femte hyppigste virus.


Bill Gates er verdens største filantrop ("menneske-ven")

Verdens rigeste mand har foræret mere end 23 milliarder dollar til velgørenhed (det svarer til ca. 145 milliarder danske kroner …)

Bill Gates er berygtet for sine hårde metoder overfor konkurrenterne, men han er også den mest gavmilde filantrop. Det viser en ny opgørelse, som "Business Week" har foretaget. Sammen med sin kone Melinda har han foræret mere end 23 milliarder dollar til velgørende projekter. Det svarer til omtrent halvdelen af hans nettoformue. De fleste af pengene er doneret til en fond, "Bill and Melinda Gates Foundation", som støtter medicinsk forskning og vaccinationer i den 3. verden.

Desuden har Gates doneret penge til konkrete projekter, bl.a. 168 millioner dollar til kampen mod malaria i Afrika og 100 millioner til HIV-forebyggelse i Indien.

Foruden Bill Gates finder man også andre IT-milliardærer på listen over verdens største filantroper. Intels medgrundlægger Gordon Moore og hans kone Betty har doneret syv milliarder dollar.

Eli og Edythe Broad (Sun) og Michael Dell (Dell) er også blandt de mest generøse pengegivere.

Verdens 50 største filantroper har tilsammen doneret 47,2 milliarder dollar til velgørende formål – og heraf tegner Bill Gates & konen sig altså for halvdelen …!! Flink mand Bøv !

PS: Intel laver en stor del af de mikro-processorer som er hjernen i PC'erne. Sun laver bl.a. servere og Dell fabrikerer især PC'er. Og man kunne næsten fristes til at sige, at Microsoft leverer resten …


Mobiltelefonen ringede i kisten

En belgisk bedemand overså en mobiltelefon i jakken hos en afdød. Og telefonen kimede pludselig under en privat gudstjeneste.

En belgisk enke fik et chok da hendes mands mobiltelefon pludselig ringede – telefonen var ved en fejl landet i mandens kiste, der var opstillet til en privat gudstjeneste. Bedemanden åbnede med det samme kisten og fjernede mobiltelefonen, men afviser at han har begået en fejl.

Han forklarer, at han valgte at placere mandens sønderrevne motorcykeljakke i kisten uden at ane, at mobiltelefonen lå i en af lommerne.

Desuden var der ikke tale om et opkald til den døde, forsikrer han.

"Den lyd, som kvinden hørte, var mobiltelefonens advarselssignal, som fortæller at batteriet snart er tomt," forklarer bedemanden. Men den døde var s'qu bare ligeglad …


TDC køber Telmore for 400 millioner

TDC sætter en stopper for priskrigen på mobiltelefoni. Telegiganten opkøber de resterende 80 procent af aktierne i selskabets værste konkurrent: lavprisselskabet Telmore.

Tusindvis af kunder er det seneste halve år forsvundet fra TDC. En meget stor del af dem kommer nu tilbage i folden hos det tidligere danske telemonopol. Ifølge Morgenavisen Jyllands-Posten har TDC nemlig besluttet sig for at købe konkurrenten Telmore for op mod 400 millioner kroner.

TDC ejer i forvejen en aktiepost på 20 procent i det succesfulde lavprisselskab, der har over en halv million kunder.

Danmark har i dag nogle af verdens laveste priser på både samtale og SMS, og sammen med den korte bindingsperiode på maksimum seks måneder, så har det betydet store tab for blandt andet TDC. Med købet får TDC større mulighed for at bremse priskrigen, før tabene bliver større.

"Priserne vil nok ikke stige, men de vil være stabile i lang tid. TDC har købt sig til fred," siger teleanalytiker John Strand til Jyllands-Posten.

Hos Telmores største, direkte konkurrent, CBB Mobil, er administrerende direktør Teddy Søgaard Pedersen enig med John Strand:

"Jeg tror, priskrigen er stoppet. Vi var klar til at gå ned i 50 øre pr. minut, men det giver ingen mening at sænke priserne alene," siger han til Comon.

Han peger på, at de øvrige lavprisselskaber først og fremmest har fulgt Telmore, når de har sænket priserne, og når TDC kontrollerer Telmores priser, så er der ingen, der vil følge med, hvis CBB sænkede priserne.

"Så skulle der være en anden leverandør, der er klar til at følge os, men jeg kan ikke få øje på, hvem det skulle være," siger Teddy Søgaard Pedersen.


Private e-mails dominerer på arbejdspladsen

En ny undersøgelse viser at private e-mails udgør en væsentlig del af virksomhedernes e-mail-korrespondance. Helt op til 40 pct. af de e-mails, som virksomhedernes medarbejdere sender og modtager i arbejdstiden, har indhold af privat karakter. Det fremgår af en undersøgelse fra Hitachi Data Systems.

Hele 14 procent af de adspurgte IT-chefer anslår, at mellem 16 og 30 procent af virksomhedens e-mails har privat indhold, og knapt hver 10. adspurgte IT-chef mener endog, at mindst 40 procent af virksomhedens e-mails er private.

De private og arbejdsrelaterede e-mails lægger beslag på en stor del af storage-kapaciteten. Hver femte af de adspurgte vurderer, at op til 30 pct. af storagekapaciteten anvendes til at lagre e-mails, mens ni procent mener, at de bruger helt op imod 40 pct. af lagerkapaciteten til at opbevare elektroniske breve.

PS: Dette er ikke en dansk undersøgelse – men mon ikke de danske arbejdspladser opfører sig på næsten samme måde. Når vi sidder og glor på computerskærmen, så ligner det jo "miljøet" derhjemme. Og så er man jo "sig selv". Det er man bare ikke, når man er på arbejde. Og jeg (Søren Noah) synes, at det er helt OK at skride ind over for den slags !!


Det var alt for denne gang. Du kan i endnu højere grad holde dig opdateret med nyheder på IT-området ved (gratis) at abonnere på nyhedsbrev via e-mail hos f.eks:

Go' jul og godt nytår !! – og pas nu på derude på Internettet ...

:-) Søren Noah (IT-lærer)

Zapp over på Søren Noah's IT-website