"IT-nyhedsbrevet fra Søren Noah"
4. IT-nyhedsbrev (udsendt 11. sept. 2003)


Forsvar din computer (repetition):  

 • Installer de vigtige opdateringer fra Microsoft via din browser (Explorer):
  Funktioner > Windows Update
 • Installer et antivirusprogram som kører hele tiden – og husk at opdatere det, hvis det ikke selv kan gøre dette automatisk.
  Anbefales: Avast (www.avast.com)
 • Installer en firewall, som afviser ubudne gæster m.v. Specielt hvis du har en fast internetforbindelse (kabelnet, ADSL el.lign.)
  Anbefales: Zone Alarm (www.zonelabs.com)
 • Anbefales: Installer evt. AdAware-programmet som kan rense din computer for ”spion-software” og dårlige cookies (www.lavasoft.de)

Ovenstående er alt sammen gratis for private brugere. Og alle disse ting kan du læse mere om andetsteds her på websitet.


SIKKERHEDS-ADVARSEL (www.tipchannel.dk)

Microsoft har frigivet en sikkerhedsopdatering (KB824146) som lukker for blandt andet et sikkerhedshul i samme protokol som blev udnyttet af "Blaster" ormen. Risiko: Kritisk !!

Berørte styresystemer: Windows 2000 og Windows XP (samt Windows Server 2003 og Windows NT 4.0)

Det letteste er, at du simpelthen kører Windows Update i browseren Explorer: Funktioner > Windows Update


Sikkerhedsopdateringer til Microsoft Office-pakken

Microsoft har netop gjort opmærksom på en række vigtige opdateringer til Office-pakken – og det gælder både Office 97, 2000 og XP.

Find dem her: i Explorer vælger du ”Funktioner” > ”Windows Update” og i Windows Update klikker du på menupunktet ”Office Update”. Denne service præsenterer dig automatisk for de nødvendige opdateringer til netop DIN Office-pakke.

OBS: En del af opdateringerne kræver, at du sætter Office-installations-CD’erne i undervejs i processen !!


Bill Gates forsvarer Microsoft i avisen New York Times (www.nytimes.com)

Mr. Bill Gates forsvarer Microsoft’s indsats i forhold til IT-sikkerheden i deres programmer - og afviser at den seneste tids ormeangreb og sårbarheder i Microsoft-produkter har skadet firmaets omdømme.

I et interview med ”New York Times” understreger Gates, at koncernen har gjort betydelige fremskridt siden lanceringen af ”Trustworthy Computing” initiativet i foråret 2002.

Han beklager, at mange brugere ikke fik hentet den opdatering, som ville have forhindret at Blaster kunne inficere deres PC’er. Som konsekvens vil Microsoft fremover automatisere opdateringsprocessen, så det ikke længere er muligt at ignorere kritiske opdateringer, fortæller han.

På spørgsmålet om, hvorvidt Microsofts omdømme har lidt skade, svarer Gates, at ingen softwarefirmaer har været i stand til at løse virusproblemet. Forventningerne til Microsoft er meget høje, erkender han.

”Vi gør vores bedste, og det er alt, hvad vi kan gøre” siger Microsoft-milliardæren.

Bill Gates antyder, at firmaet har fundet en metode til at afværge angreb fra orme som Blaster, men erkender at det største problem stadig er at få information om problemerne ud til brugerne.

Sidst svarer Gates på spørgsmålet om, hvorvidt han føler sig personligt angrebet af beskeden i Blaster, med et klart nej.

Den ukendte virusprogrammør havde tilføjet følgende besked til ormen: »billy gates why do you make this possible? Stop making money and fix your software!«

(Kilde: Futurezone /New York Times)


Den politiske anvendelse af IT er en større trussel end virus og hackere

Den amerikanske forfatter Richard Forno har skrevet adskillige bøger om IT-sikkerhed – og herunder naturligvis truslen fra computervirus, hackere o.lign. Nu mener han imidlertid, at den største trussel kommer fra den måde, som politikerne beslutter at benytte teknologien på.

I USA gav terrorangrebet 11. september næsten frit spil for Bush-regeringen til at indføre en masse love o.s.v. som giver staten meget vide muligheder for at aflytte og kontrollere befolkningen. Love som tidligere ville have mødt stor modstand fra alle dem, som værner om privatlivets fred.

Andre har tidligere nævnt, at når det ikke lykkedes for FBI, CIA og NSA at forudse katastrofen 11. september, så skyldes det ikke mindst, at de har så fandens travlt med at overvåge millioner af ganske almindelige mennesker … Tankevækkende og sikkert en del af sandheden.

Fornos seneste bog har den ironiske titel "Weapons of Mass Delusion: America's Real National Emergency". Her rettes fokus på USA’s voksende anvendelse af ny teknologi til overvågning og kontrol af den amerikanske befolkning.

PS: CIA, FBI og NSA kan benytte de samme teknikker og teknologier til at overvåge og aflytte den øvrige verden også …


Spam tillades (delvis)

De fremtidige regler om markedsføring via elektronisk post – fortolket af Forbrugerombudsmanden (se også www.net-tjek.dk)

Det nye stk. 2 i markedsføringslovens § 6a, har følgende ordlyd:

Stk. 2. Uanset stk. 1 kan en erhvervsdrivende, der fra en kunde har modtaget dennes elektroniske adresse i forbindelse med salg af en vare eller en tjenesteydelse, markedsføre egne tilsvarende produkter eller tjenesteydelser til kunden ved elektronisk post. Dette forudsætter dog, at kunden har mulighed for let og gebyrfrit at frabede sig dette både i forbindelse med afgivelsen af adressen til den erhvervsdrivende og ved efterfølgende henvendelser.

Bestemmelsen træder i kraft den 25. juli 2003.

Kort fortalt medfører ændringen, at en erhvervsdrivende fremover må udsende reklamer via elektronisk post uden samtykke under følgende betingelser:

 • modtageren af reklamen skal have købt varer eller tjenesteydelser hos den pågældende erhvervsdrivende efter lovens ikrafttræden

 • modtageren af reklamen skal i forbindelse med købet selv have oplyst sin elektroniske adresse

 • modtageren af reklamen skal i forbindelse med købet have fået oplyst, at der fremover vil blive sendt reklamer og ad hvilken kanal (e-mail, SMS o.l.)

 • modtageren af reklamen skal i forbindelse med købet have haft mulighed for at sige ”nej tak”

 • modtageren af reklamen skal ved hver eneste efterfølgende udsendt reklame have en let og gebyrfri adgang til at sige ”nej tak”

 • den erhvervsdrivende må kun reklamere for egne tilsvarende produkter eller tjenesteydelser  

 


Hej Skat !!

På en uhyggelig udflugt til Middelgrundsfortet med 2 HG-klasser sejlede vi forbi en noget speciel lystyacht udfor Amaliehaven/Amalienborg. Skibet til en halv milliard kroner ejes af ungarske Charles Simonyi, som udviklede programmerne Word og Excel for Microsoft. Som ung programmør boede han faktisk i Danmark – og skibet er bl.a. derfor indrettet med dansk design. Skibet hedder: ”Skat” ... En slags forbillede for skibet (som han selv fik bygget sidste år) er vist nok slagkrydseren Bismarck, men det er absolut kun udenpå, at det ligner et krigsskib. Det er total luksus på 73 meter - og naturligvis inkl. helikopterlandingsplads samt al den teknik & kommunikation, man kan klemme ind i et skib ... Mon den bliver styret af Windows XP ... ? (ha-ha).

"Skat" ligger utroligt nok kun som nr. 33 på den nyeste Top 100 over verdens største privatejede lystyachter. Den største er 127 meter lang og ejes af amerikaneren Paul Allen, som sammen med Bill Gates grundlagde Microsoft i tidernes morgen ... Gud fader bevares, hvor har de tjent mange penge i Microsoft ...! Charles Simonyi ligger blot som nr. 244 på Forbes liste (www.forbes.com) over de rigeste i verden - med en anslået formue på 1 milliard dollars ... Og han bor ved Lake Washington (ligesom Bill Gates) i et hus af glas & stål på ca. 2.500 kvadratmeter med helikopterlandingsplads o.s.v.... og er vist nok ugift (come on girlz ...).

Man kan studere omtalte Top 100-liste over lyst-yachterne her:
http://powerandmotoryacht.about.com/megayachts/0803top100/index4.html


Det var alt for denne gang. Du kan i endnu højere grad holde dig opdateret med nyheder på IT-området ved (gratis) at abonnere på nyhedsbrev via e-mail hos:

2003 Greetingzz – og pas nu på derude på Internettet …

:-) Søren Noah (IT-lærer)

Zapp over på Søren Noah's IT-website