13. IT-nyhedsbrev fra Søren Noah
(udsendt 25. april 2004)


IGEN-IGEN: Det kan kraftigt anbefales at følge de gode råd mod virus og hacking, som jeg har liggende på nettet. På forsiden finder du punktet om disse ting (klik)


Windows Update

Microsoft har for få dage siden udsendt en ret omfattende sikkerheds-opdatering til de forskellige versioner af Windows. Opdater straks DIN computer ved at klikke på Funktioner > Windows Update !

Hvis du opdaterer nu, så burde der ikke være nogen problemer med download-hastigheden. Men opdateringen gik faktisk totalt i stå, da jeg selv hentede opdateringen i sidste uge. På det tidspunkt havde Microsoft over 4 millioner besøg i timen …


NetSky-ormene plager stadig

NetSky-ormene B, D og P hærger stadigvæk - men det er efterhånden meget sjældent, at Bagle og MyDoom dukker op hjemme hos mig. Du kan hente et lille gratis "Tjeck & Fjern-program" mod dem alle tre her:

http://vil.nai.com/vil/stinger


To nye gratis tilbud på Google … hmm!

Meget snart vil man hos Google kunne oprette en gratis e-mail adresse med en enorm masse plads til at gemme sine mails – og søge i dem. Ligesom hos HotMail men bl.a. med 500 gange mere plads til mails (1 GB). Man vil faktisk ikke rigtig kunne slette sine mails … alt bliver gemt på serveren. Med Google's søgeteknik vil man så kunne søge efter en bestemt mail udfra ord og sætninger. Men det kan firmaet Google også gøre !! Og netop dette har fremkaldt voldsom kritik, idet Google faktisk "gennemlæser" samtlige mails for at målrette reklamer på skærmen, som skal finansiere denne nye mail-tjeneste – og det er en krænkelse af privatlivets fred … Ups. Vi afventer udviklingen i sagen, som EU og andre lande brokker sig over i øjeblikket.

Noget helt andet: allerede nu kan man oprette sin egen "nyheds-agent" som hver dag gennemsøger nettet's nyheder for bestemte søgeord, som man selv angiver. Og man kan oprette ligeså mange "agenter", som man har lyst til. Man får besked i sin mailbox, når der er fundet noget, som interesserer en. Du opretter dine agenter ganske gratis på www.google.com/newsalerts

Vores gode københavnske biblioteker har i øvrigt lavet (oversat) en fremragende og ret omfattende bruger-guide til Google. Vil du være super-søger, så kig ind på web-adressen: www.bibliotek.kk.dk/googleguide – den er både pædagogisk og nem at finde rundt i. 

Uanset hvad, så er det jo stadigvæk en fandens god søgemaskine.


Hackere skal teste IT-systemet forud for OL i Athen

Organisationen bag de Olympiske Lege i Athen i år har inviteret en bred skare af sikkerhedseksperter og hackere til at afprøve sikkerheden inden åbningsceremonien, skriver Computerworld i Norge. Målet er at sikre legene mod alle tænkelige angreb på IT-sikkerheden.

Hacking kommer ikke på programmet som en officiel disciplin ved de Olympiske Lege i Athen i år. Men massiv medie-opmærksomhed fra det meste af verden og en milliard TV-seere betyder, at legenes IT-systemer nok skal blive udsat for angreb. Organisationen bag årets lege i Athen vil ikke tage chancer med sikkerheden. Legene er i dag så afhængige af IT, at det vil være mere end blot pinligt for arrangørerne, hvis en hacker har held til at angribe systemerne.

Derfor bliver systemerne udsat for et omfattende testprogram, som involverer både sikkerhedseksperter og hackere.

Ansvaret for IT-sikkerheden under de Olympiske Lege i Athen ligger i hænderne på den franske IT-koncern Atos Origin, som ejes af Schlumberger Sema, som også stod for IT-systemerne under vinter-OL i Salt Lake City i 2002.

- Vi kan ikke risikere en "kærlighedserklæring" (en "I love you-virus" el.lign) fra en hacker på storskærmene under åbningsceremonien 13. august. Og en fejl i tidtagningen på 100 meter-løbet vil være en katastrofe, siger Yan Noblot, leder af IT-sikkerhedsafdelingen i Atos Origin, til Computerworld Norge.

Prisen for at sikre legenes IT-systemer er indtil videre en hemmelighed, men ved de Olympiske Vinterlege i Salt Lake City brugte organisationen mere end 2,2 milliarder kroner på IT …


TV på computeren undgår licens 

Hvis du ser TV på computeren eller mobiltelefonen, så slipper du for at betale licens – og det er helt lovligt. DR mener ikke, at forbruget at TV i denne form er særlig udbredt, men man vil ikke udelukke, at der senere kan komme en licens på disse områder også.

"I første omgang har kulturministeren bedt DR om at undersøge, i hvor stort omfang der i husstande, virksomheder og institutioner benyttes apparater, som der ikke opkræves licens for" skriver DR i et brev til avisen Ingeniøren.


Danmark i front med IT ?

En stor international undersøgelse placerer Danmark helt fremme i førerfeltet, når det gælder indførelsen af IT. Vi har simpelthen en masse IT-udstyr, hurtige Internet-opkoblinger o.s.v.

Analysen er foretaget af 500 analytikere i The Economist Intelligence Unit på vegne af verdens største it-selskab, IBM. Verdens 64 største økonomier er gennemgået, og på baggrund af et hav af kriterier er de rangeret efter de enkelte samfunds parathed til at udbytte teknologiens muligheder.

Danmark indtager førstepladsen på de områderne ”opkobling” og ”lovgivning og politiske visioner”. Til gengæld halter vores nation lidt bagefter, når man ser på arbejdsstyrkens fagprofil og på danskernes lyst til at kaste sig ud i nye, innovative udfordringer for at skabe vækst, arbejdspladser og eksport.

Storbritannien har indtaget andenpladsen og følges af Sverige på tredjepladsen.

- Selvfølgelig skal vi glæde os over guldmedaljen, men det må bestemt ikke blive nogen sovepude. Det er utroligt vigtigt, at vi får samlet bredden op, og at vi fokuserer på at blive bedre til eksempelvis uddannelse, siger videnskabsminister Helge Sander (V) til dagbladet Børsen.

USA scorer stadig højeste karakter, når det gælder indbyggernes sociale og kulturelle forhold til Internet, mens nogle af de asiatiske tigre springer fremad på listen. Således ligger Singapore nu nummer syv, en fremgang på fem pladser, og Sydkorea hopper fra 21.- til 14.-pladsen.

OBS: Til gengæld nævner en anden ny rapport, at vi er ufattelig dårlige (vi ligger kun midt i feltet), når det gælder om at bruge al teknologien til noget fornuftigt. Vi kan f.eks. ikke rigtig finde ud af at omsætte vores viden til udvikling og resultater. Surt show Bøv.


Nye tiltag fra Datatilsynet omkring spyware

Datatilsynet (det tidligere Registertilsyn) har øget opmærksomheden på det voksende problem med såkaldt "spyware" – og der er nu kommer nogle nye vejledninger på deres hjemmeside. Se dem her:

http://www.datatilsynet.dk/include/wrapper.asp?art_id=640

Du kan også læse nærmere om spyware her: http://www.spywarefri.dk/


Æ, Ø og Å på Internet

I løbet af dette år bliver det muligt at benytte de specielle danske tegn Æ, Ø og Å på Internettet. Både i e-mail adresser og i web-adresser. DK-Hostmaster (som står for administrationen af disse ting i Danmark) har allerede fået næsten 15.000 ansøgninger på disse nye adresser. Og hvis flere ønsker den samme adresse, så kan det i sidste ende blive afgjort ved lodtrækning.

Men hvor fedt er det egentlig ? Og hvor meget er det værd at bruge tid og penge på ? Vi har jo efterhånden vænnet os til, at vi f.eks. skriver sollerod i stedet for Søllerød – og vi skriver maersk i stedet for Mærsk. Og hvad med hele resten af verden, som slet ikke har de 3 danske tegn på deres tastatur ?

Undertegnede har i hvert fald IKKE tænkt sig at gå ind i en større konkurrence om domænet www.søren.dk – men "A.P. Møller – Mærsk" vil sikkert bruge en masse kræfter på at få retten til deres … Spild af tid siger jeg bare.

Nu skal vi i flere år gætte os til, om en adresse skrives med ø eller med o. Spild af kræfter, når det nu lige gik så godt.


Trojanske heste – prrru

De fleste føler sikret imod de såkaldte "trojanske heste", når man beskytter sig med antivirus-program og firewall. Og det lykkes som regel også. Men alligevel kan det jo godt gnave lidt i baghovedet: "Gud ved, om der alligevel skulle være en eller anden bagdør installeret på min PC, uden at jeg er klar over det …".

Det er der råd for. Du kan installere programmet "Trojan Defense" fra websitet Tucows – programmet fungerer gratis i 30 dage, og det burde være rigeligt til at få checket PC'en og fjernet evt. trojanere. Programmet kan hentes direkte her: http://www.tucows.com/preview/195501.html

Og så kan du atter sove godt om natten … måske. Læs nærmere om, hvad en trojansk hest er for noget - og hvordan man kan hacke samt andet i den genre.


Bankernes IT-sikkerhed i top trods nedbrud 

På trods af to massive IT-nedbrud i 2003 med milliontab til følge, har Finanstilsynet ikke noget at udsætte på bankernes IT-sikkerhed.

2003 var året hvor Danmarks største bank, Danske Bank, to gange var kastet ud i noget nær en krise, fordi IT-systemerne var brudt sammen. Nedbruddene af henholdsvis en uge og en dags varighed kostede banken mellem 40 og 50 millioner kroner i erstatninger til kunderne og direkte tab, ligesom banken fik alvorlige ridser i image-lakken.

Men det får ikke bankernes vagthund, Finanstilsynet, til at løfte øjenbrynene i tilsynets beretning for 2003.

"Det er Finansstyrelsens opfattelse, at IT-sikkerheden og driftsstabiliteten i den danske finansielle sektor generelt må anses for betryggende," skriver Finansstyrelsen.

Styrelsen understreger også at bankerne stadig har det overordnede ansvar, selvom selve driften af IT-systemerne er outsourcet (d.v.s. overladt til eksterne partnere). "Selve ansvaret for en virksomheds IT-anvendelse og IT-sikkerhedsstyring kan ikke outsources. Derfor er det nødvendigt, at virksomheden fortsat kan kontrollere overholdelsen af sin IT-sikkerhedspolitik,« fastslår Finansstyrelsen.

Mange (sær mindre banker) har i dag samlet IT-systemerne hos blandt andet Bankernes EDB-central (BEC).


Må jeg atter præsentere: good, clean familiy-security, that you can trust ... FOR FREE

 


Det var alt for denne gang. Du kan i endnu højere grad holde dig opdateret med nyheder på IT-området ved (gratis) at abonnere på nyhedsbrev via e-mail hos f.eks. nedenstående websteder, men de vigtigste nyheder herfra er måske allerede med i MIT nyhedsbrev.

 

Stay cool – og pas nu på derude på Internettet ...!!

:-) Søren Noah (IT-lærer)

Søren Noah

Zap over på hele 
Søren Noah's IT-website

.