11. IT-nyhedsbrev fra Søren Noah
(udsendt 1. marts 2004)


Det kan ikke siges ofte nok i disse tider: HUSK at holde dit antivirusprogram opdateret – og husk også din firewall, hvis du bruger sådan en !!


Styrken i Internettet

Nu så vi i den forløbne uge styrken ved Internettet: en folketingspolitiker havde sovet i timen og pludselig forbød han udsendelsen af en såkaldt "sex-CD" til landets skoleelever. CD'en blev bremset – men et par dage efter kunne man hente hele CD'en via Internettet forskellige steder. CD'en skulle have været udgivet i ca. 65.000 eksemplarer – men få dage efter var den blevet downloadet 170.000 gange på nettet. Så kom ikke og sig, at Internettet ikke har sin berettigelse. Det er blevet yderst svært at udøve censur for dem, som plejer at ville bestemme over os …

Om CD'en er god eller dårlig – det vil jeg ikke dømme om. Om det er vigtigt at lære eleverne om sex med dyr og lort, det kan jeg dog nok tvivle lidt på. Men det nytter altså åbenbart ikke noget bare at FORBYDE tingene.


Flere klager over e-handel

Mange flere er begyndt at handle på nettet, hvilket samtidig betyder, at Forbrugerklagenævnet får et stigende antal klager over nethandel. Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at det er blevet mere populært at handle på nettet, men ikke alle har været glade for oplevelsen. Forbrugerklagenævnet afsluttede knap 170 klager over handel på nettet i 2003, men stallet i 2000 var på 10 klager.

Her skal man så lige tænke på, at der blev foretaget 767 millioner elektroniske betalinger på nettet i 2002 (altså året før), så tallet er helt sikkert steget i 2003 – så mon ikke man kan betragte de 170 klager som et UFATTELIGT lille tal …?

Det er stadigvæk (statistisk set) langt mere sikkert at handle på nettet end i den virkelige verden !


Anti-spyware kan være dobbeltagent

Programmer, der giver sig ud for at forhindre invasion af software til at udspionere computerbrugere, installerer i stigende omfang selv den uønskede spyware. Computerbrugere, der forsøger at gardere sig mod, at der installeres såkaldt spyware eller adware på pc'en, står altså over for et nyt problem.

Man kan installere software - ofte gratis downloadet fra internettet - der forhindrer spyware og adware. Men i stigende omfang fungerer softwaren som dobbeltagent, der hemmeligt installerer netop den uønskede spyware eller adware, skriver nyhedstjenesten Cnet.

Spyware og adware er software, der i stadig større udstrækning følger med andre programmer, der er populære at installere fra internettet, eksempelvis fildelingstjenesten Kazaa. Surt show - vær på vagt !!

Mission: Overvåg brugeradfærd
Det er ikke umiddelbart til at se, at spionprogrammerne følger med, og programmernes mission er hovedsagelig at spionere i brugerens computer-adfærd. I de grelleste tilfælde kan programmerne opsnappe bank- og kreditkortoplysninger. Men mest udbredt er det at overvåge computerbrugerens færd på internettet for derved at kunne målrette pop-up-vinduer og andre reklamer.

Spionagen har vist sig også at være en lukrativ forretning for udviklere af såkaldt anti-spyware. Men nu skal man altså ikke længere regne med, at man får den rene vare, når man forsøger at gardere sig.

OBS: Så vidt jeg ved, så er det stadigvæk sikkert at benytte programmet AdAware mod den slags (www.lavasoft.de)

Under mistanke
Ifølge Cnet, der henviser til sikkerhedsfirmaet Symantec, er blandt andet programmet Spyban under mistanke for at være dobbeltagent. En del af programmet, som hedder Look2me, indeholder netop det overvågningsudstyr, brugeren forsøger at undgå.

Gennem de seneste fire måneder er Spyban blevet downloadet 44.000 gange.

Ifølge sikkerhedseksperter er det meget svært at opdage spyware og adware, fordi programmerne hele tiden ændrer måden at arbejde på. I flere tilfælde er de mere komplekse end virusser.

Det bedste råd mod at få computeren infiltreret er grundigt at undersøge sikkerheden i det anti-spyware-program, man overvejer at installere. Cnet fremhæver programmerne Spybot og Ad-aware fra Lavasoft som nogle, man kan have tillid til.


Danskernes SMS-forbrug eksploderer

SMS er blevet en folkesport for danskerne. Alene i andet halvår 2003 steg det gennemsnitlige antal SMS-beskeder per mobilkunde fra to til tre om dagen. Telia giver med sine gratis SMS'er alle konkurrenterne baghjul. Direktøren erkender, at der ikke kan tjenes penge på SMS'er, men slår sig til ro med, at kunderne også bruger andre tjenester.

SMS-forbruget har længe været i stigning i Danmark, men væksten fik i slutningen af sidste år raketbrændstof.

I de første seks måneder af 2003 sendte de danske mobilkunder gennemsnitligt knap to SMS-beskeder om dagen, mens de i årets sidste seks måneder skød knap tre SMS'er afsted om dagen.

I alt sendte danskerne i årets sidste seks måneder knap 2,5 milliarder SMS-beskeder. Det viser en ny statistik fra IT- og Telestyrelsen.

Telia klart i spidsen
Påfyldningen stod først og fremmest Telia for. Telia tegnede sig alene for 62 procent af SMS-stigningen herhjemme.

Telias stigning fra at stå for en tiendedel til en tredjedel af alle SMS-beskeder skyldes, at selskabet sælger et abonnement, som gør det gratis at sende SMS'er.

Selv om Telia kun har hver tiende mobilkunde i Danmark, er selskabet langt det største mobilselskab, når det gælder SMS'er, mens TDC's markedsandel næsten halveret til blot 13 procent sidste år.

I Telia erkender direktør Jesper Brøchner, at Telia isoleret set taber penge på de mange SMS'er. Hver gang en Telia-kunde sender en SMS til en kunde i et andet mobilselskab, skal Telia nemlig betale 20 øre til modtagerens mobilselskab.

- Jeg ved godt, at vi ikke kan leve af gratis SMS eller af billige samtaleminutter. Derfor er vi nødt til at få kunderne til at bruge MMS (billedbeskeder, red) og andre ting for at tjene lidt, siger han.


Telia har solidt forspring på MMS

Det er det svenske selskab, som har været kendt for sine milliardtab i Danmark, lykkedes ganske godt med. Selskabet solgte nemlig 31 procent flere samtaleminutter til kunderne i andet halvår.

Endnu mere markant er det, at Telia også sidder på næsten en tredjedel af markedet for billedbeskeder, MMS. Dem forærer selskabet nemlig ikke væk. De koster som hos hovedparten af konkurrenterne tre kroner stykket.

Endnu udgør de danske MMS-beskeder kun en promille af de simplere og billigere SMS'er. Men MMS-markedet blev mere end firdoblet alene i andet halvår af 2003.

Ifølge Jesper Brøchner er der tale om en bevidst strategi, hvor Telia har vundet de gode kunder ved at tilbyde den avancerede telefoner med blandt andet kamera og MMS til billige penge.

Samtidig har Telia åbnet for datateknologien GPRS i forbindelse med de nye abonnementer, og forbruget af mobildata vokser stødt, om end fra et meget lavt niveau. I andet halvår blev det mere end fordoblet til knap 800 GB.


Mobil-butik accepterer spam-bøde

Telebutikken Aircom fra Ringsted vil betale den bøde på 400.000 kroner, som firmaet fik i januar for at have udsendt mellem 7.650 og 15.300 spam-reklamer per fax, skriver Dagbladet Børsen.

Dermed dropper Ringsted-virksomheden at anke dommen til Højesteret. Svend Aage Andreasen, den ene af to partnere i telebutikken, er dog stadig forundret over bødens størrelse.

- Når vi er færdige og har betalt bøde, advokat og sagsomkostninger, havner vi nok på 550.000 til 600.000 kroner, siger han til Børsen.

Bøden tvinger dog ikke Aircom til at dreje nøglen om, men har alligevel været dyre lærepenge for virksomheden.

- Der er jo ingen undskyldning for at være dum, men vi fulgte nogle råd, som vi fik fra kolleger i telebranchen, siger Svend Aage Andreasen til Børsen.

Selskabet dropper fremover at sende reklamer per fax og har i stedet investeret i en frankeringsmaskine.


Google-stifterne blandt verdens 600 rigeste

De to stiftere af søgetjenesten Google, Sergey Brin og Larry Page, er for første gang kommet ind på Forbes liste over verdens rigeste. De to herrer har rundet en milliard dollar i personlig formue og deler nu 552.-pladsen på listen, som Microsofts Bill Gates topper for 10. år i træk (med en personlig formue på godt 286 milliarder kroner).

Sergey Brin og Larry Page ejer Google, der i de seneste to år er blevet kåret som årets varemærke, og det ventes, at deres formue vil vokse yderligere, når selskabet efter planen skal børsnoteres senere i år.

De to herrer mødte hinanden, da de begge studerede på det amerikanske Stanford-universitet. I 1998 havde de fået skrabet et større millionbeløb samme fra en række investorer og lancerede søgetjenesten Google baseret på en søgeteknologi, som de sammen havde opfundet.

Søgeteknologien byggede på en patenteret ligning med mere end 500 millioner variable og mere end to milliarder termer. Tak for kaffe !!

Google-stifterne har i modsætning til andre af dot-com-tidens store navne aldrig ført sig frem med store armbevægelser, men har altid holdt lav profil. Google offentliggør ikke sine finansielle resultater, men analytikere vurderer, at Google har et overskud i omegnen af 960 millioner kroner om året og en omsætning på mere end tre milliarder kroner.

PS: Bill Gates (Microsoft) har alene i 2003 øget sin personlige formue med seks milliarder dollar. Det er mere end hele den formue, som Mærsk McKinney Møller og hans far A.P. Møller og har brugt 100 år på at opbygge … Jeeesus. Så lad os bare blive ved med at elske deres programmer (og kopiere dem)


Til sidst kan jeg anbefale dette website, som optager mig selv en hel del i disse dage:
www.valthorens.com


Det var alt for denne gang. Du kan i endnu højere grad holde dig opdateret med nyheder på IT-området ved (gratis) at abonnere på nyhedsbrev via e-mail hos f.eks. nedenstående websteder, men de vigtigste nyheder herfra er måske allerede med i MIT nyhedsbrev.

 

Stay cool – og pas nu på derude på Internettet ...!!

:-) Søren Noah (IT-lærer)

Søren Noah

Zap over på hele 
Søren Noah's IT-website

.