"10. IT-nyhedsbrev fra Søren Noah"
(udsendt 5. feb. 2004)


Virussen MyDoom hærger os allesammen

Computervirussen MyDoom (alias Novarg og Shimgapi) hærger overalt i forskellige varianter. Typisk får du den i form af en mail vedr. en "mail som ikke kunne afleveres" (undelivered mail message) el.lign. som oftest får folk til at kigge, hvad det drejer sig om. For tiden skal du endelig lade være med det !!

Det er derfor yderst vigtigt, at du holder dit antivirusprogram opdateret, så det alarmerer dig, hvis du modtager en mail med denne virus. Og hvis det sker: så slet mailen straks uden at åbne hverken den eller den vedhæftede fil.

Mailen ser sikkert mystisk ud i overskriften og har en vedhæftet fil, som indeholder skadelig kode: der kan blokeres for adgang til at opdatere antivirusprogrammer, og din computer misbruges evt. til et "denial-of-service" angreb på et eller andet større website (typisk Microsoft). Mailen kommer sandsynligvis fra ganske uskyldige mennesker, som du ikke kender og som ikke aner, at de selv er blevet smittet med MyDoom.

Microsoft har udlovet en dusør på 250.000 dollars for oplysninger, som kan føre til anholdelse af bagmanden til virussen …

Du kan hente "Tjeck og fjern" programmet STINGER (fra McAfee), som nu også checker for MyDoom samt ca. 35 andre udbredte virus.

Også virussen Dumaru er ret aktiv i øjeblikket – og afsenderen hedder oftest "Elene".  Og den er kedelig, idet den bl.a. installerer en "keylogger" som kan aflure tastetryk på dit tastatur. Det kan f.eks. være adgangskoder m.v. som så sendes videre til en eller anden skurk. Ovenstående version af STINGER checker også for Dumaru-virussen – men husk, at STINGER er ikke et program, som beskytter dig mod at få en virus. Programmet kan kun finde ud af, om du allerede har en og så fjerne den for dig.

Som du kan se her, så fangede STINGER faktisk en variant af Dumaru-virussen på MIN harddisk. Og fjernede den …!!

OBS: Det er i høj grad en GOD IDE, at du tilmelder dig den gratis service vedr. computervirus på websitet www.tipchannel.dk !!


Ny metode til afluring af betalingskort-oplysninger

Fra PBS lyder det: På det seneste er en ny metode til afluring af betalingskortoplysninger blevet udbredt på internettet. Den nye metode fungerer ved, at kortholdere modtager en e-mail med en tekst, som oplyser dem om, at deres kort er blevet misbrugt, og at de ved at indtaste forskellige kortinformationer kan tilbageføre mulige misbrugstransaktioner samtidig med, at de sikrer sig mod fremtidigt kortmisbrug. Kriminelle står bag disse mails.

For at undgå afluring må man aldrig oplyse sin PIN-kode til andre. Den er 100% personlig. Kortholder bør heller ikke opgive kortnummer eller andre kortdata, medmindre kortholder er i færd med at gøre et indkøb.

Læs mere på PBS' hjemmeside  


EU-domæne på Internet forsinket

Det lader til at adgangen til web-adresser med endelsen .eu ikke bliver mulig før en gang i 2005. Det er bl.a. optagelsen af de nye lande i EU, som forsinker processen med det nye topdomæne. EU forventer, at der vil blive registreret ca. en halv million web-adresser. F.eks. kunne man forestille sig www.andersfogh.eu

Men hvor fedt er det ?? Vi almindelige dødelige kan leve trygt videre – og være totalt ligeglade.


Dansk pc-salg tæt på rekord i 2003

Salget af servere, bærbare og stationære computere i Danmark steg sidste år til et niveau tæt på rekordåret 2000. Det skete på et marked, hvor HP forsat er den ubestridte vinder af markedsandele.

Salget voksede 20 procent til et samlet salg på knap 706.000 enheder, viser foreløbige tal fra analysebureauet IDC. Den hidtidige rekord blev sat i 2000, hvor der blev langet 715.000 pc'er over disken.

Det er især de sidste to kvartaler i 2003, salget har taget fart, med stigninger i forhold til samme periode året før på henholdsvis 38 og 28 procent.

I konkurrencen om markedsandele i Danmark tog løb Hewlett-Packard igen i 2003 af med sejren med en svagt stigende markedsandel på 32 procent.

Derfra er der et stykke ned til IBM og Dell, som med andele på henholdsvis 16 og 15 procent sidste år, er de næste to på listen. Kapløbet mellem de to er dog blevet tættere, da IBM's andel er faldet en smule i modsætning til Dells, der er steget svagt. På fjerdepladsen ligger Fujitsu Siemens, og nummer 5 er Acer.


Antivirus fanger spyware ?

Hvem kender ikke problemet med, at ens startside i browseren pludseligt er blevet ændret til en anden - og at det samtidig vælter ind med popup-vinduer?

En stor del af disse irritationer skyldes adware. Det er ”reklame” software, der uden brugerens viden installerer sig automatisk, eller fordi brugeren uforsigtigt svarer "ja" en gang for meget. Risikoen er størst, hvis man ikke husker at opdatere Explorer v.h.a. Windows Update !!

Tidligere skulle antivirus-programmer "kun" finde og fjerne virus, men kundernes krav har ændret sig. Så nu er antivirusprogrammerne også så småt begyndt at gå efter den såkaldte spy-ware / adware.

I mellemtiden kan vi naturligvis stadig anvende f.eks. Ad-Aware, som netop er beregnet til at finde og fjerne adware og spyware. Programmet er fortsat gratis til privat brug og kan findes på følgende adresse:

http://www.lavasoft.de


Bill Gates slået til ridder

Bill Gates kan kalde sig ridder, efter den britiske dronning har besluttet sig for at udnævne Microsoft-stifteren til "Knight Commander of the Most Excellent Order of the British Empire".

Han har måske ikke nedlagt én eneste ildsprudende drage, og han optræder sjældent til hest i skinnende rustning. Til gengæld har han grundlagt Microsoft og givet verden og resten af det britiske imperium Windows. Derfor slår den engelske dronning Elizabeth nu Bill Gates til ridder.

"Knight Commander of the Most Excellent Order of the British Empire" er den imponerende titel som hr. Gates fremover kan smykke sig med. Sir Gates bliver der dog ikke noget af, da det ifølge den amerikanske lovgivning ikke er tilladt at smykke sig med adelstitler foran sit navn. Ridder Bill må derfor nøjes med det lidt mere diskrete Bill Gates KBE.

Bill Gates er ikke den eneste amerikanske statsborger, der har modtaget KBE-titlen. Han slutter sig til et fornemt selskab af tidligere amerikanske præsidenter og generaler og selvfølgelig alle de mange andre, der hvert år får tildelt en titel af det engelske kongehus.

Udover at have udbredt Windows til Det Forenede Kongerige, så modtager Ridder Bill også titlen for hr. og fru Gates' velgørenhedsarbejde, hvor en del af Bills private andel af Microsoft-milliarderne er brugt til blandt andet kampen mod Aids i u-landene. 

Senest har Bill Gates demonstreret sin ridderlighed ved at donere en millard dollars (cirka 5,9 milliarder kroner) i software og kontanter til et IT-træningsprogram under FN. Pengene skal over de næste fem år bruges til at oprette en slags it-forsamlingshuse i fattige områder af verden, hvor befolkningen kan lære at bruge computere og forbedre deres jobmuligheder.


eDankort domineres af Telmore-kunder

Over 90 procent af alle transaktioner med bankernes nye eDankort kommer fra lavprismobilselskabet Telmores kunder.

Telmore var med fra starten, da eDankort blev lanceret i september sidste år. PBS har netop offentliggjort det første kvartalstal, som er 7.395 eDankort-transaktioner for 4. kvartal 2003. Heraf stod Telmore alene for 6.715 transaktioner. Det svarer til 90,8 procent af transaktionerne.

"Det er overraskende og glædeligt, at vi sidder på så stor en andel af eDankort-transaktionerne. Det skyldes ikke mindst, at der blandt Telmore-kunderne er rigtigt mange bevidste forbrugere, som udnytter de services og tjenester der er tilgængelige over Internettet. Gennem hele sidste år havde vi knap 40% af alle Dankort-transaktioner på nettet, og nu ser det ud til, at det også er Telmore, der driver eDankortet frem," konstaterer Telmores direktør Frank Rasmussen.


Banker overtræder regler for Internet-handel

De danske banker følger ikke reglerne om Dankort-betaling på Internet. Forbrugerne bliver i mange tilfælde snydt for penge, som skulle være betalt tilbage.

Hvis en Internet-butik ikke leverer den bestilte vare, eller trækker pengene på kundens Dankort og derefter går konkurs, har banken pligt til at tilbageføre pengene. Men bankerne lever ikke op til reglerne for Dankort-betaling på Internet, som de selv har aftalt med forbrugerombudsmanden, og det betyder at forbrugerne risikerer at blive snydt for penge, som skulle være betalt tilbage, skriver Jyllands-Posten.

Efter et stigende antal forbrugerklager har E-handelsfonden foretaget en undersøgelse blandt en håndfuld banker, som bekræfter at reglerne ofte ikke bliver overholdt.

"Undersøgelsen bekræfter vores mistanke om, at bankerne ikke sikrer forbrugerne den tryghed ved handel på Internettet, som de har krav på," siger projektleder for E-handelsfonden, Martin Borgen, til Jyllands-Posten.

E-handelsfonden har nu udarbejdet en vejledning til pengeinstitutterne, som informerer om reglerne for betaling med Dankort på nettet. Den kan hentes på E-handelsfondens hjemmeside.


PET opruster mod cyberterrorisme

Politiets Efterretningstjeneste (PET) styrker sig med mere IT-sikkerhedsekspertise for at imødegå, at terroristerne får stadig flere veluddannede ind i folden.

Risikoen for cyberterrorisme er ikke overhængende, da terrorister foretrækker at få vist ødelæggelser på TV for at sprede frygt. Terroristerne kan dog vælge at sætte trumf på ved at slå til i begge verdener, siger PET, der er i gang med en oprustning på IT-sikkerhedsfronten. På mandskabssiden har det primært været personer med både revisions- og IT-mæssig baggrund, og der vil blive ansat flere.

Vicepolitimesteren, der i tirsdags talte på Dansk IT’s sikkerhedskonference i København, bebudede også muligheden af, at PET opretter en særlig kontaktgruppe for IT-sikkerhed.

– Området har så særlig en karakter, at det kan tale for at hive det ud i en særskilt gruppe med repræsentanter fra både den offentlige og den private sektor, sagde Erik Terp Jensen. I forvejen har PET en kontaktgruppe for kontra-terrorisme med deltagere fra den offentlige sektor og en tilsvarende for den private sektor. Grupperne bidrager med trusselsvurderinger.

Den tidligere politimand Preben Andersen, der i dag står i spidsen for sikkerhedsorganisationen DK-Cert, er ikke i tvivl om, at et sådant udvalg bør etableres. Også Peter Jensen, administrerende direktør for IT-sikkerhedsselskabets Symantecs danske datterselskab, mener, at IT-kontaktudvalget bør etableres. Han vil naturligt nok gerne se sit selskab repræsenteret i en eventuelt IT-kontaktgruppe og peger på fordelen ved, at Symantec overvåger netværk verden over og derfor hurtigt kan rapportere på tværs af tidszoner.

– Skræmmebilledet er vel, at en terrororganisation skaber kontakt til personer inden for samfundsvitale organer og får lavet terror den vej, sagde Erik Terp Jensen. Og med i gruppen af vitale organer nævnes blandt andet sygehuse, DSB og elværker.

Han advarer mod, at bestemte befolkningsgrupper såsom dem, der bekender sig til islam, stigmatiseres – brændemærkes. Også etniske danskere konverterer til islam, og PET har set eksempler på, at konverterede har sympati for terroraktioner.  


Yahoo lukker kontoret i Danmark

Internet-pioneren Yahoo trækker sig nu helt ud af Danmark, Sverige og Norge. Samtlige 20 medarbejdere på det nordiske kontor i København er blevet sagt op pr. den 1. februar.

Meldingen om Yahoos nordiske exit bekræftes ved henvendelse til Yahoo England, hvorimod det hos Yahoo Danmark ikke er muligt at komme i kontakt med ledelsen. I omstillingen får man at vide, at selskabet ikke længere har en direktør og at alle andre medarbejdere sidder i møde resten af dagen.

Det internationale Yahoo meldte så sent som for en uge siden om kraftigt stigende omsætningen samt positiv bundlinje. Yahoo Danmark har derimod ikke kunnet tjene penge. I sit senest offentliggjorte regnskabsår, 2002, fordoblede virksomheden det forrige års underskud til 21 millioner kroner.

Søgemaskinen Yahoo er blandt pionererne på Internetfronten og var blandt andet først til at lave systematisk indekseringer af Internettet tilbage i 1994. Yahoo har i forvejen trukket sig ud af Norge og Sverige. De to lande har hidtil været dækket fra det nordiske kontor i København – som i store træk er identisk med Yahoo Danmark.

Lukningen betyder, at de omkring fire millioner unikke brugere fra Norden, der hver måned klikker sig ind på portalen, fremover havner på den internationale adresse, Yahoo.com. De tre nordiske Yahoo-sites forsvinder fra nettet den 31. januar.

Det anser direktøren ikke for at være det store problem, fordi 77 procent af de nordiske brugere i forvejen surfer direkte ind på .com-sitet.   - Og så giver det ingen mening for os at fastholde et lokalt tilbud, siger Yahoo.

OBS: Alle os, som har en gratis e-mail adresse hos Yahoo, vil fortsat kunne bruge den helt ligesom som vi plejer !!


Bill Clinton sendte kun to e-mails

Det er nu kommet frem via CNN, at præsident Clinton kun sendte to e-mails, mens han var præsident. Og den ene af dem var faktisk blot en slags prøve på, om han kunne finde ud af det. I samme periode blev der i alt afsendt 40 millioner e-mails fra Det Hvide Hus – så man kan roligt sige, at han havde folk til det grove. Det er almindelig kendt, at Clinton ikke er noget teknologisk geni – han foretrækker personlige breve og beskeder samt telefonsamtaler.

Den nuværende præsident (dilettanten Bush) er ikke meget bedre på det teknologiske område. Men det kan vel næppe overraske nogen ...


Mobilbutik får spambøde på 400.000 kroner

Mobilforretningen Aircom fra Ringsted, der er med i den Debitel-ejede mobilkæde Teleringen, har fået en bøde på 400.000 kroner for at bombardere intetanende kunder med mobiltilbud over faxen. Bøden er den største herhjemme, og lægger niveauet for fremtidens spamdomme

Det var resultatet, da Sø- og Handelsretten onsdag formiddag afsagde dom og tildelte den hidtil største bøde i en spam-sag herhjemme. Godt nok var der i dette tilfælde tale om tilbud sendt via fax og ikke over e-mail, men derfor bruges spam-bestemmelsen alligevel, da der er tale om uønskede tilbud fremsendt uden kundens samtykke.

Spam skal mindst koste 10.000 kr.

Ifølge jurist Jane Frederikke Land fra Forbrugerombudsmandens kontor har Aircom udsendt mellem 7.650 og 15.300 spam-reklamer.

- Vi er tilfredse med dommen. Vi glæder os over, at der blev tilslutning til vores beregningsmodel for bødestørrelser, siger hun.

Modellen går ud på, at alle, der udsender spam, minimum får en bøde på 10.000 kroner. Store spam-syndere, der sender mere end 100 spam-mails skal betale 100 kroner per styk.

Der er otte andre spam-sager på vej. Forbrugerombudsmanden forbereder blandt andet en sag mod teleselskabet Debitel for at have udsendt 40.000 spam-mails og 12.000 SMS-reklamer. En bøde her kan løbe op i millioner af kroner ...


Jubii-stiftere bekæmper spam fra kælderen

Jubii-stifterne Martin Thorborg og Henrik Sørensen er krøbet helt ned i kælderen. Men de forventer at kæmpe endnu en succesvirksomhed op fra bunden med Spamfighter, der har netbrugernes had til spam som brændstof.

De er sunket meget dybt, sådan i rent fysisk forstand - cirka 19 etager.

Fra panorama-viewet over byens tage i Carlsberg-siloen på Vesterbro har de tidligere Jubii-frontfigurer Martin Thorborg og Henrik Sørensen nu udsigt til tøsne og parkerede bildæk i den mildt sagt beskedne kælderhybel på Frederiksberg, hvorfra de driver virksomheden Spamfighter sammen med to andre medejere.

Der er ikke nogen lækker kantine eller massagebriks som i portalvirksomheden. 

Køleskabet byder på mælk med overskreden holdbarhedsdato og fugtfjerneren, som brummer i baggrunden, er indtil videre virksomhedens primære investering i de ansattes helbred.

Til gengæld har ingen af dem fået løn, siden de startede, konstaterer Henrik Sørensen og tilbyder en plads i en bedaget kradsulds-sofa, der har fulgt ham siden hans første iværksættervirksomhed i Cybernet i 1995 og i øvrigt først overlevede adskillige årtier i hans fars kontor.

I hundeslæde over Island

Kollegaen Martin Thorborg er ikke på arbejde. Han har ganske i tråd med sit image som fandenivoldsk eventyrer dagen før valgt at slå til på et tilbud om at komme til Island for at køre i hundeslæde og er rejst samme morgen.

De fire stiftere, som udover Jubiis mest kendte profiler udgøres af applikationsudvikler Daniel Hjortholt og mailservereksperten Martin Dyhring, som begge også har en fortid i Jubii, skal nu tjene til brødet på netbrugernes had til spam. Og der er nok at rette skytset imod. I julen 2003 nåede spam-andelen af al e-mail på verdensplan op over 50 procent.

Spamfighter er da også langt fra den eneste tjeneste, der lover brugerne at rydde op i indboksen. Men Henrik Sørensen mener, at den er unik.

- Spammere er ikke dumme, så det er meget svært at lave filtre, som sorterer dem fra, siger han.

Kunderne skal selv hjælpe til

Så i stedet for som de fleste tjenester at forsøge at opstille tekniske filtre, der smider visse e-mails ud eller henviser dem til bestemte foldere, er Spamfighter afhængig af brugernes hjælp.

Først når en bestemt e-mail er blevet anmeldt som spam et vist antal gange, vil den og andre med samme eller lignende indhold automatisk blive filtreret fra i brugerens indboks.

- Jo flere begrænsninger man sætter op, jo mindre sikker er man på at modtage e-mails, og så vil folk hellere have en for meget end en for lidt, siger han.

Netop det med at forlade sig på brugerne er ifølge Henrik Sørensen en vigtig del af konceptet.

- Vi har altid været gode til at skabe communities, hvor folk selv tilfører noget værdi. Så kan folk sidde og glæde sig over, at de er med til at ramme spammerne, siger han.

Trækker på netværket fra Jubii

Den næste opgave bliver at udvikle en virksomhedsversion af produktet. Samtidig er de første to satellit-kontorer under etablering i Spanien og Italien med hjælp af udviklere, som ikke overlevede de seneste sparerunder i Jubii-ejeren Lycos.

- Vi skal have et godt udviklingsteam og så bruge vores know-how og vores netværk. Der sidder så mange gode folk rundt omkring, siger Henrik Sørensen.

Den tidligere direktør har det tydeligvis godt med at have overladt rorpinden i Jubii til legekammeraten Peter Lundsgaard, selv om beslutningen var længe undervejs. Før afskeden havde både han og Martin Thorborg flere gange luftet ideen for den anden, men begge var blevet grebet af nye projekter og blev hængende.

- Da vi var nået til marts 2003, så sagde jeg stop. Det var politikken og de mærkelige beslutninger i Lycos der gjorde udslaget, siger Henrik Sørensen, som dog ikke fortryder salget til den tyske portalkoncern selv om de 100 millioner kroner i aktier, som blev hans andel af salgsprisen, hurtigt blev meget mindre værd.

- Det var den rigtige partner for Jubii på det tidspunkt. Og fordi vi klarede os så godt, voksede vi i stedet for at blive skåret lige som alle de andre, siger han.

Vi kan gøre det igen !

Nu kan Peter Lundsgaard varetage politikken, rejserne og administrationen i den store virksomhed. Henrik Sørensen koncentrerer sig i stedet om at bygge op - helt nede fra kælderen.

Og selv om han afviser, at der skulle være tale om en eller anden form for puritansk virksomheds-buddisme i valget af de spartanske lokaler, så kan man ikke tage fejl af symbolikken.

- Det her skal også vise, at Jubii og Cybernet ikke bare var held. Vi kan gøre det igen, siger Henrik Sørensen.


Det var alt for denne gang. Du kan i endnu højere grad holde dig opdateret med nyheder på IT-området ved (gratis) at abonnere på nyhedsbrev via e-mail hos f.eks. nedenstående websteder, men de vigtigste nyheder herfra er nok allerede med i MIT nyhedsbrev.

 

Stay cool – og pas nu på derude på Internettet ...!!

:-) Søren Noah (IT-lærer)

Søren Noah

Zap over på hele 
Søren Noah's IT-website

.