"IT-nyhedsbrevet fra Søren Noah"
1. nyhedsbrev (udsendt 21. maj 2003)


Jeg håber, at nedenstående virker tilstrækkelig spændende - det er i hvert fald vigtige ting. Husk at du altid kan FRAMELDE dig nyhedsbrevet via websitet, hvis du ikke gider modtage det længere


Antivirus

Først og fremmest et godt tip om et ganske gratis antivirus-program (altså til privat brug): http://www.avast.com (home edition)

Jeg bruger det selv i øjeblikket, og det fungerer glimrende. Det fanger alt, scanner alt og opdaterer sig selv helt automatisk via nettet. Programmet har opnået indtil flere priser – det kommer fra Tjekkiet, hvor man har utrolig mange dygtige programmører, men programmet findes både på tjekkisk og engelsk !

Det koster trods alt penge at købe og opdatere Norton, McAfee, Panda o.s.v. Den her er ganske gratis !

OBS: Hvis du er meget på nettet eller har bredbånd/ADSL, så er det en rigtig god ide at downloade og installere en såkaldt firewall. Jeg kan varmt anbefale den gratis ”ZoneAlarm” som kan hentes på http://www.zonelabs.com

Læs nærmere om virus, hackere, firewalls m.v. på websitet ! (LINK)  


Windows Update

Windows, browseren Explorer og Outlook-programmerne er fyldt med huller – eller rettere: der opdages hele tiden nye sikkerhedshuller, som straks efter rettes af Microsoft. Eller rettere: de gør det muligt at OPDATERE programmerne via nettet, så hullerne bliver lukket.

Men det skal man altså selv huske at gøre: opdatere sine programmer, så man bliver bedre beskyttet med virus, hackere og ”sort skærm” …

Det gøres mens man er online: i browseren Explorer vælger du ”Funktioner” > ”Windows Update”. Så bliver man automatisk sendt til Microsoft’s hjemmeside med opdateringer. Her vælger du ”Scan efter opdateringer” og dernæst ”Gennemse og Installer opdateringer”.

Hvis listen med tilgængelige opdateringer til netop dine versioner af programmerne er meget lang, så kan du nøjes med at installere de såkaldt ”kritiske opdateringer”. For det tager sin tid (online !), hvis man ikke har gjort dette før. Evt. skal computeren genstartes flere gange undervejs, og du skal så genoptage processen, indtil alt det ønskede er installeret.

Med et modem tager det sin tid (måske flere timer første gang, så gør det om aftenen eller natten, hvor taksten er lav) – med bredbånd går det rimelig kvikt.

Man bør droppe at bruge Internet Explorer version 4, den er simpelthen for usikker – og det er rimelig let at få fat i version 6 (f.eks. på computerbladenes CD-ROM, som dog også bør opdateres straks derhjemme). De nye versioner kan sættes til at give besked automatisk, når der er udkommet en ny opdatering !! Smart.

Se din egen version ved at klikke på ”Hjælp” i browseren og vælge ”Om Internet Explorer”.  


Kæmpe telefonregninger

Forbrugerrådet har på vegne af en forbruger vundet en vigtig principsag om betaling af uventet høje teleregninger som følge af, at en computer uden forbrugerens vidende kalder op til dyre tjenester i udlandet.

Vestre Landsret frifandt forbrugeren for en telefonregning på cirka 31.000 kroner.

»Det er en stor dag for teleabonnenterne, fordi det bliver fastslået, at TDC må bære den økonomiske risiko ved den såkaldte utilsigtede download,« siger Sonny Kristoffersen, jurist i Forbrugerrådet til Ritzau.

Utilsigtet download foregår ved, at et særligt program (en såkaldt ”dialer”) gemmer sig på en internet-brugers computer, når vedkommende surfer på nettet og besøger bestemte websider. Derefter kan programmet kalde op til typisk meget dyre tjenester på fjerntliggende øer (f.eks. St. Helena), uden at forbrugeren opdager noget, før telefonregningen kommer.

TDC og de øvrige teleselskaber har iværksat flere tiltag, der skal få bugt med problemet, herunder spærring til en række lande og steder i udlandet samt ordninger, hvor forbrugeren bliver alarmeret, når regningen passerer et bestemt niveau.

Sonny Kristoffersen mener dog fortsat, at dommen har betydning.

»De folk, der står bag problemet med utilsigtet download, er meget kreative, og man kan godt forestille sig, at de vil finde metoder til at omgå de nuværende ordninger, for eksempel ved at placere sig inden for EU-området, hvor de ikke vil være omfattet af spærring,« siger Sonny Kristoffersen.

TDC har på baggrund af dommen valgt at droppe lignende sager mod 650 andre kunder. Hurra for det !  


Bærbar computer til salg

Min svoger (Marco) har sin solide bærbare Compaq Presario computer til salg for 5.000 kr. Hvis du er interesseret i at høre nærmere, så send en mail direkte til mig, så får du resten af detaljerne.  


Computeren giver psykiske problemer

Vi har alle hørt om musearm, museskader o.lign. Men en ny japansk undersøgelse mener, at over 5 timer om dagen foran skærmen også kan give psykiske problemer. Undersøgelsen, der er offentliggjort i det ansete lægetidsskrift American Journal of Industrial Medicine, omfatter 25.000 japanske kontoransatte, der er blevet undersøgt over et forløb på tre år.

Det skulle dreje sig om bl.a. angst, koncentrationsbesvær, hovedpine, søvnbesvær og manglende lyst til at gå på arbejde. Måske kan man ikke umiddelbart overføre arbejdsforholdene i Japan til danske forhold, men det er jo muligt at ”risikoen” for disse ting vokser. Det bedste modtræk er at lave noget andet ind i mellem end at glo på skærmen.  


Startside til din browser

Hvis du ikke opfangede budskabet i min ”julegave” – så kommer den her igen: En fremragende startside til din browser !!

Gå ind på siden http://forum.brock.dk/noah/portal.htm og kik dig omkring. Der er alle de fede links (inkl. de bedste søgemaskiner) som man har brug for i det daglige. Hvis du klikker på knappen ”Best viewed in any browser” så får en kort forklaring på tingene.  


Rens skærmen på den bærbare

Sluk computeren, mens du rengør skærmen …

Normalt skal du blot rengøre ofte med en tør, antistatisk, blød klud, som fjerner det støv, som sætter sig på skærmen.

Hvis skærmen er blevet godt møgbeskidt, så skal man IKKE bruge den slags rense-servietter, som man bruger til alm. computerskærme, hvor skærmen er af glas. Det vil gøre skærmen på den bærbare mat og tiltrække endnu mere skidt …

Du skal bruge en blød klud (gerne bomuld som suger skidtet til sig), som du fugter let med vinduespudse-middel eller husholdningssprit (den skal være fugtig men ikke plask-våd !!). Og så tørrer du skærmen forsigtig af. Du må endelig ikke trykke for hårdt, da det kan ødelægge skærmen – og den er … skidedyr. Evt. skal du bruge vat-pinde for at nå helt ud i hjørnerne.

Vend kluden, efterhånden som den bliver beskidt.

Når det ser godt ud, så slut af med en tør klud. Vent 5-10 minutter, før du tænder computeren igen. Herefter skulle det fremover være nok at tørre støvet af med en blød, tør antistatisk klud. Gerne flere gange om ugen.  


SET stopper i Danmark

Betalingsordningen SET (Secure Electronic Transaction) ophører I Danmark fra juni/oktober for henholdsvis Dankort og VisaDankort. Der har aldrig været den store tilslutning blandt danskerne til denne ellers meget sikre betalingsform i forbindelse med e-handel.

Fremover hedder det altså betaling med kreditkort via SSL-standarden: kortnummer, udløbsdato og de 3 kontrolcifre. Der har jo været forbavsende lidt fup med denne ordning i Danmark – lad os håbe det fortsætter !

Læs evt. mere på:

 


Tastatur-genveje på nettet ...

Din browser (Internet Explorer) er ligesom f.eks. Word født med en masse tastatur-genveje !

Hvis du f.eks. har brug for at åbne et nyt browser-vindue UDEN totalt at forlade det du kigger på lige nu, så tast Ctrl + N. Så åbner et nyt browser-vindue – ganske vist med samme indhold, men her kan du nu indtaste hvad som helst i adresselinjen eller benytte dine ”Foretrukne” bogmærker.

Hvis du vil klikke på et link men UDEN totalt at forlade den side, som du er på, så kan du HØJREKLIKKE på linket og vælge: ”Åbn i nyt vindue”. Så åbner der også et nyt browser-vindue, hvor det pågældende link åbnes. Evt. skal du lige maksimere siden ud til skærmkanten.

Disse tricks gør naturligvis, at der hutigt hober sig en masse browser-vinduer op nede i proces-linjen (nederst på skærmen). Luk dem efterhånden som du ikke skal bruge dem mere (Højreklik på det pågældende i proceslinjen og vælg: LUK).  


Ulovlig kopiering - igen ...

Står det til den konservative kulturminister Brian Mikkelsen, så skal det inden længe forbydes at kopiere lånte CD’er. Og straffen skal sættes op !

I dag må man godt kopiere en CD lånt på biblioteket eller af en ven, hvis det er en original CD, man kopierer fra, men ikke hvis det også er en kopi-CD. Denne regel finder Brian Mikkelsen ulogisk, og han vil inden sommerferien fremsætte et lovforslag, der gør det forbudt i det hele taget at kopiere lånte CD’er.

Her skal man lige huske på, at kunstnerne faktisk modtager penge, hver gang deres musik udlånes på bibliotekerne, så denne indsats er da ret overflødig. Og hvordan har Brian tænkt sig at kontrollere, at denne evt. lov overholdes ? Det er jo ganske umuligt – det eneste der sker er, at befolkningen bliver gjort til småkriminelle. De fleste undersøgelser tyder på, at piratkopieringen ikke skader pladesalget nævneværdigt. Folk køber som regel de plader, som de virkelig ønsker sig. De kopierede eksemplarer er oftest noget musik, som man ikke ville have investeret penge i.

Pladebranchens største problem er, at der udkommer enormt meget musik i dag. Og der udkommer rigtig meget DÅRLIG musik (som ingen gider købe), og det giver naturligvis negative tal i regnskaberne. Yderligere så koster de ekstremt dyre PR-kampagner i f.eks. TV rigtig mange penge ! Spar dem - i stedet for at gøre danskerne til kriminelle …

Branchen (både film og musik) burde hellere tænke i nye baner og omstille sig til de nye tider (læs: Internet). Inden filmen ”Matrix Reloaded” havde premiere i USA, kunne man allerede finde den på Internet … Løbet er kørt – det er som at slås med vindmøller !  


Hør radio på computeren

Hvis man betaler for bredbånd/ADSL, så kan man jo lige så godt udnytte ”båndbredden” fuldt ud og få noget for pengene. På hjemmesiden http://www.radionyt.com (som er 100% på dansk) er der indgang til utallige steder på nettet, hvor man kan høre radio via Internet. Prøv det !!

Det er næppe nogen god idé, hvis man bruger modem. Dels koster det penge at være online, og dels er forbindelsen sikkert for langsom. Bredbånd er godt !

[

Hvis man hører til den hyper-interesserede type, så kan man ganske gratis tilmelde sig nyhedsbrev på IT-området hos:

Alle fire kan anbefales !!  

[

Du kan til enhver tid FRAMELDE dig dette nyhedsbrev via mit HGV IT-website, som du lander på ved at klikke herunder:

Noah's A4-Ark til HGV

Næste IT-nyhedsbrev kommer formentlig i starten af juni.

 

Med mange hilsener fra

:-) Søren Noah (IT-lærer på Niels Brock)

 

.